Ana Sayfa / Genel / Doğal Afet Çeşitleri Nedir?

Doğal Afet Çeşitleri Nedir?

Doğal afetler, insan sağlığı ve güvenliği, mülkiyet, kritik altyapı ve iç güvenlik için önemli bir tehdit oluşturma potansiyeline sahip her türlü şiddetli hava durumunu içerir. Doğal afetler hem mevsimsel olarak hem de herhangi bir uyarı olmaksızın meydana gelir ve ülkeyi sık sık güvensizlik, aksama ve ekonomik kayıp dönemlerine maruz bırakır.

Doğal afetlerin çeşitleri nelerdir?

Doğal Afetlerin Özellikleri
Afetlerin en büyük özellikleri şunlardır; doğal veya doğa ile bağlantılı olaylardır, can ve mal kaybına yol açar, çok kısa zamanda meydana gelir, başladıktan sonra insanlar tarafından engellenemez.

Doğal afetlerle ilgili diğer bazı spesifik özellikleri şöyle sıralayabiliriz;

Doğal afetler; önceden kestirilemeyen çeşitli güç ve genişlikte olabilir
Meydana geldikleri bölgenin alt yapısını ve ekonomik düzenini bozar
İnsanlar üzerinde şok tesiri bırakır, travmalara yol açar
Ölüm, yaralanma, sakatlanma gibi sonuçlar doğurur
Bulaşıcı ve salgın hastalıklara yol açabilir.
Devletin planlı yatırımlarını geciktirir veya durdurur.

Doğal Afetler Hakkında Kısa Bilgiler..
Dünya genelinde etkili olan 30 farklı doğal afet türü vardır.
En çok yaşanan doğal afetler şunlardır; deprem, sel, heyelan, erozyon, kuraklık, kıtlık, çığ, don, fırtına, kasırga, tayfun, hortum, yanardağ patlamaları, orman yangınları, tsunami, yıldırım, asit yağmuru, iklim değişikliği, ozon tabakasının delinmesi, küresel ısınma, sis…
Hayvanların gelişmiş avlanma duyularının deprem başta olmak üzere bazı doğal felaketleri önceden hissedebildikleri belirtiliyor.
Tarihteki en büyük orman yangını, Amerika’nın Colorado eyaletinde Haziran 2002 tarihinde yaşandı. “Hayman” adı verilen yangın felaketinde 7,2 milyon dönümlük alan etkilendi; yangınla mücadelede 1 milyar doların üzerinde para harcandı.
1883 yılında Endonezya’daki Krakatoa Yanardağı patlaması, son 200 yıl içindeki en büyük yanardağ patlaması olarak biliniyor. Hidrojen bombasının 26 katı büyüklükte olduğu tahmin edilen yanardağ patlamasının sesi dünyanın yaklaşık 10’da 1’i tarafından duyuldu; 163 köy haritadan silindi; 36 bin 380 kişi öldü.
Birleşmiş Milletler afet izleme sistemine göre, 1995-2015 yılları arasında en büyük ve fazla doğal afetler Amerika, Çin ve Hindistan’da meydana geldi.
2012 yılında dünya genelinde 905 doğal afet meydana geldi. Bunların yüzde 93’ü meteorolojik afetlerdi. Bu afetlerin zararının 170 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
1980-2011 yılları arasında tüm doğal felaketlerin yüzde 14’ünü jeolojik afetler oluşturdu.

Harika
Mükemmel
Muhteşem
Fena Değil
Beğenmedim

Harika

User Rating: Be the first one !

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

Deprem İçin Alınabilecek 7 Önlem

Kendinizi ve Sevdiklerinizi Güvende Tutun  Deprem, yeryüzünde meydana gelen en yıkıcı doğal afetlerden biridir. Her …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir