Ana Sayfa / Diğer / Mutfak / Tarihte ilk kahve nasıl bulundu?

Tarihte ilk kahve nasıl bulundu?

Kahve, dünya üzerinde en çok tüketilen içeceklerden biri olsa da ilk olarak ne zaman ortaya çıktığı mevzusunda kanıtlanmış bir bilgi yok. Bu da, kahvenin keşfi hakkında biroldukça hikaye ortaya çıkmasına neden oluyor.
Bu hikayelerin en meşhuru ise kahvenin Etiyopya’da keçiler yardımıyla bulunduğunu anlatır. Bu rivayette dönemin Habeşistan sınırları içerisinde, günümüzde ise Etiyopya’ya bağlı olan bir bölgede çobanlık meydana getiren Araplar, keçilerin günlerce uyumadığını ve enerji dolu olduklarını gözlemlemişler. Daha sonra bunun sebebini öğrenmek için keçilerin yaptıklarını incelediklerinde, keçilerin; daha önce görülmemiş bir bitkiyi yediklerini ve meydana gelen duruma bu bitkilerin sebep bulunduğunu düşünmüşler. Daha sonra bu bitkiyi toplayarak akıl danışmak için dervişlerine götürmüşler ve Şazili isimli bir derviş, aynı etkileri kendi üzerinde de görünce kahvenin ve kafeinin büyülü etkileri insanoğlu tarafınca ilk kez anlaşılmış. İlk önce un haline getirilip ekmek hamuruna karıştırılarak tüketilen kahve çekirdeği, daha sonra suda kaynatılarak içilmiş ve günümüze kadar uzanan kahve serüveni de böylece adım atmıştır.
KAHVENİN İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Habeşistan’da kahve yetişen bir bölge olan Kaffa’nın, kahveye adını verdiği söylenir. İki kelime arasındaki benzerlik ve kahvenin Habeşistan’da keşfedildiği iddiası, bu görüşü destekliyor.
KAHVENİN YAYILMA SERÜVENİ NASIL OLDU?
Kahve ilk kez Habeşistan’da tüketildikten sonra Yemen’e getirilmiştir ve asıl şöhretini burada kazanmıştır. Günümüzde Yemen, kahve denildiğinde akla gelen ilk ülkedir fakat kahvenin aslolan vatanı burası değildir. Yemen, kahve kültürünü oluşturan ülkedir.
Kahvenin Habeşistan’dan dünyaya yayılmasını elde eden bireyin ise Osmanlı Subayı Özdemir Paşa olduğu söylenir. Türk kahvesini öteki kahve kültürleriyle dönemsel olarak karşılaştırıldığında diğerlerine gore en eski tarihlere uzanması, bu iddianın doğru olduğunu kanıtlamaya yetiyor.

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

Tavuk Etinin Faydası mı var, Zararı mı?

Beyaz et dediğimiz tavuk eti, dünyada ve ülkemizde oldukça tüketilen bir et türüdür. Diğer et …

yorumlayın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir