Ana Sayfa / Diğer / Mutfak / Hamburger’in Tarihi ve Ortaya Çıkışı

Hamburger’in Tarihi ve Ortaya Çıkışı

1121 – 1209 – Cengiz Han (1162-1227), “tüm imparatorların imparatoru” olarak taç giydi ve “Altın Orda” olarak bilinen şiddetli Moğol atlılarından oluşan ordusu, o zamanlar bilinen dünyanın üçte ikisini fethetti. Moğollar, küçük, sağlam midillilere binen, hızlı hareket eden, süvari tabanlı bir orduydu. Uzun süre, bazen günlerce atlarından inmeden eyerlerinde kaldılar. Durup yemek için bir ateş yakmak için çok az fırsatları vardı.

Bütün köy, koyun, keçi, öküz ve atlardan oluşan devasa sürülere önderlik eden “yurt” dedikleri büyük tekerlekli arabalarda ordunun arkasından giderdi. Ordu, bineklerinde taşınabilecek ve tek elle kolayca yenebilecek yiyeceklere ihtiyaç duyduğundan, kıyma mükemmel bir seçimdi. Düz köfteler haline getirilmiş kuzu veya koyun eti sıyrıklarını kullanırlardı. Savaşa giderken eti atlarının eyerlerinin altına koyarak yumuşattılar. Yemek yeme zamanı geldiği zaman, yanlarında getirdikleri etler eyer altında atın sırtı tarafından yumuşatılarak çiğ şekilde yenirdi.

1238 – Cengiz Han’ın torunu Khubilai Khan (1215-1294), Moskova’yı işgal ettiğinde, doğal olarak eşsiz diyet kıymalarını yanlarında getirdiler. Ruslar “Steak Tartar” (Moğolların Tatarlar’a verdikleri isimdir) adıyla kendi mutfaklarına uyarladılar. Bu sistem uzun yıllarca, Rus şefler tarafından bu yemek  uyarlandı ve geliştirildi ve doğranmış soğan ve çiğ yumurta ile rafine edilerek satışa ve servise sunuldu.

15.Yüzyıl

16. yüzyıldan itibaren kıyılmış sığır eti, Avrupa’nın her yerinde değerli bir incelikti. Haşlanmış sığır eti, Avrupa’nın birkaç farklı bölgesinde sosis haline getirildi.

1600’ler – Almanya’nın Hamburg limanından gelen gemiler, Rusya limanına uğramaya başladı. Bu dönemde Rus biftek tartarı Almanya’ya geri getirildi ve “tartar biftek” olarak adlandırıldı.

18.ve 19. Yüzyıllar

Sığır bifteği:

19.yüzyılın sonlarında, Avrupa’nın en büyük limanları Almanya’daydı. Alamyada bulunan, Hamburg  ve New York limanlarını ziyaret eden denizciler, bu yedikleri ve beğendikleri yemeğe ve “Hamburg Steak” tabirini kullanarak, popüler kullanıma soktular. Alman denizcileri cezbetmek için New York şehir limanın her tarafında “Hamburg tarzında pişirilmiş biftek” sunan yemek stantları kuruldu.

Almanca konuşulan ülkelerden Amerika Birleşik Devletleri’ne gelen göçmenler, yanlarında en sevdikleri yiyeceklerden bazılarını getirdiler. Bunlardan biri Hamburg Steak’ti. Almanlar, kıyılmış düşük dereceli sığır etini bölgesel baharatlarla basitçe tatlandırdı ve hem pişmiş hem de çiğ, yoksul sınıflar arasında standart bir yemek haline geldi. Liman kasabası Hamburg’da Hamburg bifteği adını aldı. Bugün, bu hamburger köftesi Almanya’da artık Hamburg Steak olarak değil, “Frikadelle”, “Frikandelle” veya “Bulette” olarak adlandırılıyor, orijinal olarak İtalyanca ve Fransızca kelimeler.

Theodora Fitzgibbon’un The Food of the Western World – An Encyclopedia of the North American and Europe adlı kitabında belirttiğine göre:

1850’lerde göçmenleri Amerika’ya getiren Alman Hamburg-Amerika hattı teknelerinde ortaya çıktı. O tarihlerde, tuzlu hatta bazen hafif tütsülenmiş olarak ve bu nedenle uzun bir deniz yolculuğuna çıkmak içinde ideal olan ünü bir çok yere yayılmış bir Hamburg bifteği vardı. Et sert olduğu için kıyılmış ve bazen ıslatılmış ekmek kırıntıları hatta doğranmış soğanlar ile getirilmiştir. ABD’ye yerleştiklerinde, o zamanlar Hamburg köftesi olarak adlandırılan Hamburg bifteklerini taze etle yapmaya devam eden Yahudi göçmenler arasında popülerdi.

Hamburger ve Ketçapın Kökeni, Prof. Giovanni Ballarini tarafından:

Hamburgerin menşei çok net değil ama hakim olan versiyon 1800’lerin sonunda Hamburg Lines gemilerinde Avrupalı göçmenlerin Amerika’ya ulaştığı ve ızgarada hızlıca pişirilen ve iki parça arasına yerleştirilen etli köftelerin servis edildiği yönünde.

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

Tavuk Etinin Faydası mı var, Zararı mı?

Beyaz et dediğimiz tavuk eti, dünyada ve ülkemizde oldukça tüketilen bir et türüdür. Diğer et …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir