Ana Sayfa / Sağlık / Şeker hastalığı belirtileri nelerdir.

Şeker hastalığı belirtileri nelerdir.

En sık karşılaşılan şikayetler şöyle sıralanır; çok su içme, gün içinde çok idrara çıkma, gece birkaç kez/rahatsız edecek sıklıkta idrara çıkma, çok yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma ve ağız kuruluğu. Daha az sıklıkta ise kabul edenık görme, kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları, cilt yaraları ve kaşıntı şikayetleri görülür. Bazen bu tarz şeylerin aslabirinin bilincinde olmayan veya hiçbir şikayeti bulunmayan kişilerde de tesadüfsal olarak bakılan kan şekeri değeri yüksek çıkınca, diğer tetkikler yapılmış olduktan sonrasında tanı konabilir.

Belirtleri

  • Halsizlik ve yorgunluk hissi
  • Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
  • Bulanık görme
  • Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi
  • Yaraların normalden daha geç iyileşmesi
  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı
  • Ağızda aseton benzeri koku oluşumu

Şeker Hastalığı (Diyabet) Teşhisi, Tanısı nasıl Konur?

Açlık ve tokluk kan şekeri (kan glikozu) ölçümleri, basit ve yeniden edilebilir olmaları sebebiyle en sık kullandığımız yöntemlerdir.

Tanı için 75 g glikoz ile standart şeker yükleme testi de (oral glikoz hoşgörü testi; OGTT) uygulanabilir. Bu kontrol daha özgün ve duyarlı olmakla birlikte öteki tetkiklere oranla daha uğraştırıcı ve maliyetli olduğundan rutin kullanımı pek yaygın değildir. Sadece OGTT’nin hem diyabet tanısı aynı zamanda diyabet ve prediyabet (diyabetin öncesindeki süreç) ayrımı için rolü bir fazlaca önemlidir.

Diyabet tanısı için değerin “HbA1C %6.5 (48 mmol/mol)” olarak tespit edilmesi gerekir. Sadece bu testin ne olursa olsun standardize edilmiş bir laboratuvarda yapılması gerektiği için test hâlâ daha çok takip parametresi olarak kullanılmaktadır.

Şeker Hastalığı (Diyabet) Tipleri, Çeşitleri nedir?

Tip 1 diyabet (çoğu zaman insülinin mutlak yokluğuna sebep olan pankreas hücre yıkımı vardır.)
Tip 2 diyabet (İnsülin direnci zemininde ilerleyici insülin salgı/etki defekti ile karakterizedir.)
Gestasyonel diabetes mellitus (GDM: Gebelik sırasında ortaya çıkan ve genellikle doğumla birlikte düzelen diyabet formudur.)
öteki spesifik diyabet tipleri (Genetik bazı defektler, kanserler, hastalıklar yahut ilaçlar nedeniyle gelişen tipler)

Şeker Hastalığı (Diyabet) Tedavi şekilleri nelerdir?

Sebep insülin yokluğu ise insülin tedavisi, yetersizliği ise insülini daha çok salgılatmaya yönelik tedaviler, bağırsaklardan şekerin emilimini azaltıcı tedaviler ya da insülini daha etkin kılacak tedaviler şeklinde alternatifleri kullanırız. Tedavi hastanın durumuna göre farklılık gösterir. Bazen tedaviler arsında geçişler yaparız. Tüm yaklaşımlar hastanın kan şekerini normale en yakın/düzgüsel düzeylerde tutup; olası hasarların önüne geçmek içindir. Bu kapsamda sinir hasarı varsa ona yönelik tedavi; hipertansiyon varsa ona yönelik tedavi; böbrek hasarı var ise ona yönelik tedavi gibi destekleyici uygulamalara başvurulur. Neticeta her tedaviyi düzenlerken ilaçların birbiriyle ve diyabet ile uyumuna dikkat ederiz.

Kan şekerinin yüksek olduğu dönem ne kadar uzun sürerse vücutta yaratacağı hasar da o kadar fazla olacaktır. Başta minik damarlar ve sinirler olmak üzere tüm dokularımız hasar görür. Göz içi kanamalardan körlüğe kadar giden diyabetik göz hastalıkları, hafif protein kaçağından böbrek yetmezliği ve diyaliz ihtiyacına kadar ilerleyen böbrek hasarı, kalp damar hastalıkları ve enfarktüs, inme atakları benzer biçimde her sistem etkilenir. Özellikle ayaklarda gelişen yaralar ayak /bacak kesilmelerine kadar ilerleyebilir. Yüksek ya da düşük glikoza bağlı komalar da hayatı tehdit eden acil durumlardır.

Diyabet Cerrahi Olarak Tedavi Edilebilir Mi?

Hayır. Ancak obez şu demek oluyor ki şişman hastalarda kullanılan cerrahi uygulamalar, besin alımını kısıtlamaya yönelik yöntemlerdir. Bu kilo yitirilmesine neden olduğu için şişmanlığa bağlı ortaya çıkan insülin direnci azalır/kaybolur ve diyabet tedavi edilmiş olur. Hasta bu şekilde kilo verince kullandığı insülin yahut ilaçların miktarı/dozu azalır. Sadece tip 1 diyabet ya da pankreas ameliyatlarına bağlı diyabet ve benzeri durumlarda bu ameliyatların aslabir tesiri olmaz. O nedenle böyle bir karar verilmeden önce mutlaka bir endokrinolog yahut dahiliye uzmanından görüş alınmalıdır.

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

Kırmızı Etin Faydaları Nedir?

Tüketmek ten haz aldığımız, Kırmızı et, protein kaynağı, demir ve çinko zengini olan kırmızı et, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir