Ana Sayfa / Tarım / Damla Sulamada Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?

Damla Sulamada Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir?

Bahçe ve Tarlaalr da kullanılan damlama Sulama sisteminin temel kısımları şunlardır:

Denetim ünitesi: suyun ve gübrenin süzgeçleri (kaba süzgeç, kum çakıl filtre, elek süzgeç), basınç ölçerler, vana ve gübreleme tankı bu bölümde yer ediniyor.
Ana boru hattı: kontrol ünitesinden geçen boru hattı, suyu yan ana boru hatlarına iletiyor. Ana boruda damla sulama sistemi malzemeler ve materyalleri, pvc, polietilen, galvanizli çelik, asbestli borular olabiliyor.
Yan ana boru hattı, ana borudan suyu alarak laterallere geçiriyor. Bazen toprak yüzeyi üstünden giden kısımda, polietilen boru kullanılabiliyor. Toprak altından giden döşemelerde ise genelde pvc yada galvaniz araç-gereç tercih ediliyor.
Lateraller, damlatıcıların bağlandığı boru hattına lateral adı veriliyor. Daha çok toprak yüzeyinden giden lateraller, plastikten yapılan damlatıcılara bağlanıyor. Lateral, 12 ile 32 santimetre çapındaki borulara monte ediliyor.
Damla sulama sistemi kurulumuna, arazinin konumu, toprak özellikleri ve su kapasitesi incelenerek başlanıyor. Bu incelemeye göre kurulum ve sistem özellikleri belirleniyor. Örneğin, toprak altı damlama sulama sistemi, her arazide kullanılamıyor. Kaya zeminlerdeki sığ topraklarda lateral derinlik kısalıyor ve toprak altı sulama için sistem kurulamıyor. Su analizi vasıtasıyla suyun kireç ve kükürt oranları çıkarılıyor. Sonraki adımda, uzmanlar; arazinin eğimine, su deposunın yerine bakarak gerekli giriş ve çıkış basınçlarını, damla sulama sisteminin ayrıntılarını, vana çaplarını, parsel başına kullanılaca basıncı hesaplıyor.

Damla sulama sisteminin oldukça fazla ekipmandan oluşması bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Damla sulama sisteminin kurulum maliyeti sisteminin ilk dezavantajı oluyor, belli bir yatırım gerektiren sistem, çiftçilerimizin ilk aşamada zorluk yaşamasına neden olabiliyor. Ayrıca, uzman desteğinin yetersiz ve ekipmanların kalitesiz olduğu durumlarda damla sulamadan kafi verim alınamayabiliyor. Bu nedenle profesyonel destekle sürecin tamamlanması büyük önem taşıyor. Kalitesiz borular seçildiğinde, borular zaman içinde tıkanabiliyor. Ayrıca, çiftçilerimiz kimi zaman borular için yeterli özeni gösterse de filtrasyon mevzusunda o kadar titiz davranmayabiliyor. Bu durumda filtre problemleri sık sık görülüyor ve onarım maliyetleri zorluk yaratabiliyor. Damla sulama sisteminin yanlış kurulduğu, bitkilerin su stresi yaşadığı vakit kökler damlatıcılara doğru genişleyerek damlatıcıya girmeye çalışabiliyor. Bu da tıkanmalara niçin oluyor. Eğimli arazide damla sulama deposu, arazinin en yüksek yerinde olduğunda, su yalnızca en tazyikli haliyle eğimi en az olan bölüme yöneliyor. Su deposuna yakın yüksek yerlerdeki damlatıcılar daha azca su damlatabiliyor. Bu nedenle döşeme ve basınç ayarı sırasında tüm etkenlerin göz önüne alınması doğru malzemelerin seçilmesi gerekiyor.Toprak altındaki damlatıcılar gözle görülemediği için bir su kaçağını yada tıkanmayı kovuşturmak dikkat gerektiriyor. Su sayaçlarının takibi erken müdahale, herhangi bir kayıp yaşanmaması için büyük örutubet kazanıyor. Doğru araç-gereç ve özenli işçilik seçildiğinde damla sulama ile ilgili yaşanabilecek dezavantajlar büyük oranda ortadan kalkıyor. Ek olarak sistemin muntazam işlemesi ve ömrünün uzun olması için tertipli aralıklarla bakım yapılması öneriliyor.

Damla sulama sistemi 1 saatte ne kadar su harcar?

Damlatıcılar, suyu birkaç saatte birkaç litre şeklinde toprağa damlatıyor. Suyun basıncı, çiftçiler tarafından denetim edilerek hızı belirleniyor.

Damla Sulama Sistemi Maliyeti Ne Kadardır?

Damla sulama sistemi maliyeti arazi özelliklerine göre değişiyor. Özellikle senelerce toprağın altında, farklı hava koşullarına maruz kalacak boruların dayanıklılığı büyük örutubet arz ediyor. Kaliteli malzemelerin seçimi ilk aşamada maliyeti yükseltse de ilerleyen yıllarda yenileme maliyeti oluşmasının önüne geçiyor. Bazı kullanıcılar, kurulum sırasında bu tekniğe, dalgıç pompa aracılığıyla depodaki su azaldığında otomatik depoyu dolduran sistemler entegre edebiliyor. Bu tip eklentiler genel maliyet hesaplarının değişmesine niçin olabiliyor. Arazinin büyüklüğü arttıkça dekar başına maliyet azalıyor. Damla sulama sisteminin kurulum maliyetini genelde 4 ile 5 yıl içinde karşıladığı belirtiliyor. Kaliteli borular seçildiğinde ise, döşenen borular 13-15 yıla kadar kullanılabiliyor ve buda sizin bahçe yada tarla sulama maliyetlerinizi düşürüyor.

Damlama memesi saatte kaç litre?

17 ve 22 mm çaplarda üretilen yassı damla sulama borusu, saatte 1,6 litreden 2,2 litreye değişen miktarlarda su damlatabilmekte ve borunun et kalınlığı 6 milden 24 mile değişebilmektedir.

32 lik borudan saatte kaç ton su geçer?

32lik Kangal Boru 100MT SİYAH

ø 20mm1,30 Ton/Saat
ø 32mmTon/Saat
ø 40mm6,40 Ton/Saat
ø 50mm10,80 Ton/Saat
ø 63mm16 Ton/Saat

Nasıl Buldunuz?

Harika
Mükemmel
Muhteşem
Fena Değil
Beğenmedim

Harika

User Rating: Be the first one !

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

Ejder Meyvesi Fidanı Nasıl (Ekilir) Dikilir?

Ejder meyvesi bitkileri, olgun bir bitkinin kesilmesinden büyüyebilir. Kesimden ejder meyvesi yetiştirmek için: Toprak yatağını …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir