Ana Sayfa / Genel / Rüya Tabiri ne demek, Rüya tabiri caiz midir?

Rüya Tabiri ne demek, Rüya tabiri caiz midir?

Rüya tabiri, rüya türlerinden yalnızca “amaçlı rüyalar” ya da diğer adıyla “haberci rüyalar” grubuna giren, bir mesaj taşıyan rüyalardaki sembolizmi çözme çalışmasına verilen addır. Metapsişik araştırmalar ve rüya laboratuvarlarında sürdürülen araştırmalar, rüyaların bir kısmının psikofizyolojik nedenlerden kaynaklandığını ortaya koymuştur ki “alelade rüyalar” da denilen bu rüyalar hiçbir mesaj taşımadıklarından yorumlanmayı da gerektirmezler. Dolayısıyla, metapsişik araştırmacılara göre, rüyasındaki sembolizmi çözmek isteyen kişinin öncelikle o rüyasının haberci (amaçlı) bir rüya mi olduğunu, yoksa psikofizyolojik kaynaklı bir rüya mi olduğunu çözmesi gerekmektedir. Bu da her iki rüya grubunun arasındaki temel farklar hakkında bilgilenmekle ve deneyimle olanaklıdır

Rüya tabiri dinimizce uygundur. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bazı sahabeler ve birçok âlim rüya tabir etmiştir. Rüyada Mevla kulun başına gelecekleri bildirir. Ancak bu iş çok ince bir ilim olduğundan işin ehli olması lazım.

Rü­ya tabiri sünnettir. Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) sabah namazlarından sonra rüya tabir etmiştir. Bu hadis-i şeriflerde zikredilmektedir. “İçinizden rüya gören var mıdır?” diye sorardı Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem). Kişiler rüyalarını anlatırdı, Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) de tabir ederdi. Hatta Huzeyme ibni Sâbit (Radıyallâhu Anh) rüyasında Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in alnı üzerine secde ettiğini görmüş ve bunu Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)e anlatmıştı. Bunun üzerine Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem): “Rûh rûha kavuşur” buyurmak sûretiyle mübarek başını eğerek ona rüyada gördüğü gibi yapmasını emretti. Huzeyme ibni Sâbit arka tarafından Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in alnı üzerine secde yaptı. (Ahmed ibni Hanbel, el-Müsned, no:21885, 36/209; İbnü Hibbân, es-Sahîh, no:7149, 16/98)

Şimdi secde kime yapılıyor? Secde Allah’a yapılıyor. Allah’tan gayrına secde yok. Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in mübarek temiz alnı seccade durumunda oluyor. Yani doğru anlamak lazım. Ayının postunu tabaklasan ayının postuna secde yapmak caiz oluyor, Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in alnından daha temiz yer mi bulacaksın?! Ayrı dava ama sakın siz bunu kendi aranızda denemeye kalkmayın. “Hocam yat da ben senin alnına secde edeyim” gibi laflar sapıklığa gider. Bu Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) zamanında vâki olmuş.

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

Deprem İçin Alınabilecek 7 Önlem

Kendinizi ve Sevdiklerinizi Güvende Tutun  Deprem, yeryüzünde meydana gelen en yıkıcı doğal afetlerden biridir. Her …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir