Ana Sayfa / Diğer / Deniz Mayını Nedir?

Deniz Mayını Nedir?

Bir deniz mayını, denizaltıları ve yüzey gemilerini yok ettiği kabul edilen suya yerleştirilmiş bağımsız bir patlayıcı cihazdır. Mayınlar ayrıca düşmanın bölgelere erişimini engellemek ve düşmanı belirli yerlere karantinaya almak için kullanılır. Deniz mayınlarının kullanımı Amerikan Devrimi’ne kadar uzanır.David Bushnell, Yale’de bir öğrenciyken, barutun su altındayken patlayabileceğini keşfettiğinde. 1777’de İngiliz filosunun bir kısmı Philadelphia’daki Delaware Nehri’nde konuşlandırıldı. Bushnell, General George Washington tarafından yeni icat edilen deniz mayınını kullanarak bazılarını yok etmeye çalışmak için yetkilendirildi. Mayın, yüzeydeki bir şamandıra tarafından desteklenen bir fıçıdaki barut yükünden oluşuyordu. Barutlu fıçıda, hafif bir darbe barutun çekicini serbest bırakacak ve barutu patlatacak şekilde donatılmış bir silah kilidi vardı. Cihaz herhangi bir İngiliz gemisine zarar vermese de, buluş Kıta Donanması ve hatta İngilizler arasında büyük heyecan yarattı.

İç Savaş sırasında Konfederasyonlar, nihayetinde çok sayıda Birlik gemisini batıran mayınlar kullandılar ve Birinci Dünya Savaşı‘nda , Alman denizaltılarını Kuzey Denizi ile sınırlamak için kullanıldılar. Dünya Savaşı’nda mayınlar, Japon ekonomisini aç bırakmak için yaygın olarak kullanıldı. ABD uçakları , Japon nakliye rotalarına ve liman yaklaşımlarına 12.000’den fazla mayın döşedi, yaklaşık 650 Japon gemisini batırdı ve tüm deniz nakliyelerini aksattı.

Üç farklı maden türü vardır. Sürüklenen mayınlar suya yerleştirilir ve akıntıyla birlikte hareket eder. Demirli mayınlar hareket etmekte serbesttir, ancak madene bağlı bir halat ve çapa tarafından izin verilen sınırlar dahilinde sınırlandırılmıştır. Alt mayınların hiç hareket etmesi beklenmiyor. Mayınlar, döşenmek üzere tasarlandıkları şekilde de farklılık gösterir. İlk zamanlarda, çoğu mayın , özel raylarda taşınan yüzey gemilerinden atıldı. Birinci Dünya Savaşı’ndan başlayarak, denizaltılarmayın döşemeye başladı ve II. Dünya Savaşı’nda uçaklar çok sayıda mayın döşedi. Mayınlar ayrıca PT tekneler tarafından döşenecek şekilde değiştirilebilir. Mayınlar ayrıca patlama biçimlerine göre de farklılık gösterir. Temas mayınlarının patlaması için bir geminin teması gerekir. Etki mayınları, manyetik, akustik veya basınç olsun, bir geminin varlığıyla patlatılır. Kontrollü mayınlar bir kıyı istasyonundan patlatılır ve saldırı veya savunma amaçlı olarak tasarlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı’na kadar, mayınlar genellikle düşmanın belirli bölgelere erişmesini önlemek için doğası gereği savunma amaçlı olarak kabul edildi, ancak savaş sırasında binlerce mayın bir saldırı silahı olarak düşman sularına atıldı.

Mayın önlemleri de deniz mayın savaşının önemli bir unsurudur. Örneğin bir mayın tarlası -bir bölgede çok sayıda mayın var- güvenli bir mesafede bulunan iki yüzey gemisi tarafından, mayınların demirleme kablosunu kesen bir kabloyu mayın tarlası boyunca sürükleyerek etkisiz hale getirilebilir ve daha sonra güvenli bir şekilde patlatılabilir. silah sesiyle uzaklaştı. Dipteki mayınlar, bir geminin varlığını taklit etmek için tasarlanmış bir etki kullanılarak yapay olarak patlatılabilir ve bu, mayını patlatmak için “kandırmak” için kullanılır. Mayın karşı önlemleri genellikle mayın tarama olarak adlandırılır.

Bugün, ABD Donanması hizmette olan iki farklı mayın türüne sahiptir: Quickstrike madeni (Marks 62, 63 ve 65) ve Denizaltından Fırlatılan Mobil Mayın (SLMM) (Mark 67). Quickstrike mayın ailesi sığ sularda kullanılır ve yüzey ve yeraltı gemilerine karşı kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Uçakla döşenirler. SLMM, diğer mayın yerleştirme teknikleri için erişilemeyen alanlarda, genellikle düşman bölgelerinde kullanılmak üzere denizaltı tarafından konuşlandırılan bir mayın olarak geliştirildi. SLMM ayrıca sığ sularda kullanım içindir ve mayın hedef tespit cihazı olan MK37 torpido ile donatılmıştır. Günümüzde mayın karşı önlemleri, insansız sistemler, sonar ve gelişmiş silahlar gibi sayısız modern teknolojiyi kullanıyor .

Harika
Mükemmel
Muhteşem
Fena Değil
Beğenmedim

User Rating: Be the first one !

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

Deprem İçin Alınabilecek 7 Önlem

Kendinizi ve Sevdiklerinizi Güvende Tutun  Deprem, yeryüzünde meydana gelen en yıkıcı doğal afetlerden biridir. Her …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir