Ana Sayfa / Diğer / Askeri istihbarat ne yapar?

Askeri istihbarat ne yapar?

Askeri istihbarat, istihbarat ve analiz yaklaşımları kullanılan bir askerî disiplindir. Askerî istihbarat, komutanların görev gereksinimlerine yönelik veya bir takım harekât planlamada sorulara yanıt veren bir dizi kaynaktan gelen verilerin değerlendirilmesini sağlayarak sağlanır.
Devlet yönetiminin ve uluslararası ilişkilerin karmaşık bir hal aldığı, müttefikler arasında bile çıkar çatışmalarının açıkça görünür hale geldiği günümüzde istihbarat çok büyük önem kazanmıştır. Özelliklede teknolojik gelişmelerin verdiği imkânlar, iletişim alanındaki gelişmeler, istihbarat örgütlerine bilgi elde etmek açısından çok elverişli bir ortam sağlamıştır. İstihbaratı, belki kabaca iç istihbarat, dış istihbarat diye bir ayrıma tabi tutmak mümkün. İnsan istihbaratı, sinyal istihbaratı, uydu istihbaratı, açık kaynak istihbaratı gibi kullanılan vasıta ve kaynaklara göre de sınıflandırılabilir. Seviyesine veya konusuna göre stratejik, taktik, iç güvenlik, asayiş vb. de bölümlendirilebilir.
Tabii, kullanım alanına ve hangi alana hizmet ettiğine bağlı olarak askeri istihbarat ,ekonomik istihbarat vb. de adlandırılırlar. Ülkelerin istihbarat örgütleri de bu ayrım çerçevesinde isimlendirilirler. İstihbaratı ve istihbarat örgütlerini iki bölüm olarak düşünebiliriz. Birincisi haber kaynakları vasıtaları ve bunlardan bilgi temin edilmesidir. İkincisi bu elde edilen bilgilerin analiz edilmesi ve ne anlam ifade ettiğinin ortaya çıkarılmasıdır. Analiz sonucu elde edilen istihbaratın kullanılması icracı makamlara ait olup, istihbarat örgütlerinin görevleri dışındadır.
Gerçi günümüzde CIA, MİT, MOSSAD, MI6 vb. insan istihbaratı amacıyla teşkil edilmiş istihbarat örgütleri, gizli servis olarak teröristlerle görüşmeden, muhalifleri örgütlemeye kadar çok değişik maksatlarla kullanılmaktadır. Bu da istihbarat örgütlerinin devlet yönetiminde önemli bir yer elde etmesine imkân vermektedir. Bazen bu durum istihbarat örgütlerinin görevlerini, yetkilerini, imkân ve kabiliyetlerini aşan işlerle uğraşmalarına ve skandallara yol açmalarına neden olmaktadır. Bütün ülkelerde iç ve dış istihbarat örgütleri ayrılmıştır. Tabii ki bu istihbarat örgütleri arasında iş birliği ve koordinasyon mevcuttur.

İstihbarat örgütleri branşlarına göre de ayrılmışlardır. Sinyal istihbaratı (NSA), Uydu istihbaratı, insan istihbaratı (CIA, MI6, MOSSAD) vb. belli konularda branşlaşmışlardır. Özellikle de sinyal istihbaratı, uydu istihbaratı, harita, görüntü istihbaratı gibi konular ülkenin güvenliği ile yakından ilgili olduğundan ve bunlardan elde edilecek bilgiler hem barış zamanında, hem de muhtemel bir harp ve çatışma ortamında kullanılacağından Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmıştır. Hemen hemen her ülkede askeri istihbarat ayrı bir istihbarat örgütü olarak tesis edilmiştir. Almanya bundan 4 yıl kadar önce askeri istihbarat örgütünü BND’nin içerisine almıştır. Fakat uydu istihbaratı, sinyal istihbatı bir haber kaynağı vasıtası olarak silahlı kuvvetlere bağlı kalmıştır. Ayrıca BND’de hem bilgi temini hem de analiz faaliyetlerinde, bir Tümgeneralin başkanlığı altında çok sayıda asker görev yapmaktadır.

Oy Ver

0

User Rating: Be the first one !

Hakkında admin

Bu habere de bakabilirisiniz

Deprem İçin Alınabilecek 7 Önlem

Kendinizi ve Sevdiklerinizi Güvende Tutun  Deprem, yeryüzünde meydana gelen en yıkıcı doğal afetlerden biridir. Her …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir