İngilizce, dünyanın en çok konuşulan, global bir dildir. Her kıtada bir milyardan fazla insanın konuştuğu dünyada en yaygın kullanılan dil budur. Takriben 400 milyon ana dil konuşan kişinin yanı sıra, bir milyondan fazla da anadili olmadığı halde konuşan insan vardır, bu da ikinci dilin dünyanın bir hayli yerinde hayati bir kabiliyet olduğunu düşündürüyor. İngilizce, iş dünyası, bilim, havacılık, denizcilik, diplomasi, tıp, internet ve diğer pek çok endüstride hakim bir dildir. İngilizce öğrenmek dünyanın rastgele bir yerinde iletişim kurabilmenin bir yoludur. Bunun için de çoğu insan İngilizce eğitimine ehemmiyet verir ve İngilizce öğrenmeye yoğunlaşır. İngilizce öğrenmek için uygulamanız şart olan püf noktalar nelerdir;
İngilizce Öğrenmek İçin Vakit Ayırın
İngilizce öğrenmek emek ve gayret gerektirir. En kısa yoldan, en hızlı şekilde İngilizce öğrenmek diye birşey yoktur. Dil öğrenmek için vakit ayırmanız gerekmektedir. Ne kadar vakit gereklidir? Bu vaktin, sizin gün içindeki tasarılamanızla değişmesiyle beraber günlük 1-2 saat ayırmanız en sıhhatlisi olacaktır. Kendinize bir program hazırlayın ve bu program üzerinden ilerlemeye çalışın.
Kolay Konularla Başlayın
Bazen telaşlı olup, en zor konuları öğrenmeye çalışıyoruz veya bütün konuları biranda öğrenmeye çalışıyoruz. Bu davranışlar, yaptığımız yanlışların en başında geliyor. Kimse bir anda bütün konuları öğrenemez ve bu şekilde ilerlemeye çalışınca, öğrenemediğinizi düşünüp pes ediyorsunuz. Bu yüzden numaralar, abece, haftanın günleri gibi temel konulardan başlamak en doğrusu olacaktır. Ayrı olarak temel kelimeleri de öğrenin.
İngilizce Kitap, Mecmua ve Gazete Okuyun
İngilizceyi daha iyi anlayabilmek için bolca okumak gereklidir. İngilizce mecmua, gazete, kitap ve yazılar okumak oldukça yararlıdır. Okudukça yeni kelimeler öğrenirsiniz ve kelimelerin fark kullanımlarını görmüş olursunuz. İleri düzeylerde ki tümce yapılarını görerek bunlara bildik olursunuz. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri ve manalarını not almayı unutmayın, belki bir kelime defteri yapmak mantıklı olabilir. İngilizcesi çok ağır olan yazıları veya kitapları okumaktan da kaçınmalısınız.
Etrafınızda İngilizce Olsun
İngilizce öğrenmek için hayatınızın içine İngilizceyi sokmanız gerekmektedir. Her zaman bir kenarda İngilizce materyaller bulundurmalısınız. Unutmak için kendinize zaman vermemelisiniz. Daimi İngilizce alıştırmalar yapın, internetten ve sosyal medyadan İngilizce siteleri takip edin. Bu sayede istemsiz olarak İngilizce metinler görürsünüz ve okursunuz. Ayrı olarak hanede de İngilizce pratik yapmak için birşeyler yazın, sözgelimi günlük tutun, konuşma pratikleri yapın. Konuşurken İngilizce düşünmeyi de öğrenirsiniz.
İngilizce Şarkı Dinleyin
İngilizce şarkı dinlemek gibi bir alışkanlığınız yoksa dahi İngilizce öğrenmeye çalıştığınız dönemde bu alışkanlığı edinmenizde yarar var. Evde veya yolda boş vakitlerinizde İngilizce şarkılar dinleyerek kulak bildikliği yaratmaya çalışın. Ayrı olarak İngilizce şarkıları dinlerken ilk başlarda bir taraftan da sözlerini açıp izlemeye çalışın. Bunu bir müddet sonra bırakıp sözleri kendiniz anlamaya çalışın.
Pratik Yapın
İngilizce öğrenmek için en önemli adım budur. Bol bol pratik yapmak, öğrenmenize çok faydalı olacaktır. İngilizce alıştırma kitaplarından veya internetten bulduğunuz alıştırmalardan daimi olarak test2 çözün. Ayrı olarak günlük olarak kelime çalışması da yapmalısınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri günlük olarak okuyun hem de bunları cümle içinde kullanmanız da faydalı olur. Pratik yapmak için İngilizce dizi ve filmler izleyin. Dizi ve filmleri ilk önce İngilizce altyazılı olarak daha sonralarda ise altyazısız olarak izlemeye çalışın.
Yalnızca Gramere Odaklanmayın
İngilizce öğrenirken yapılan en büyük hata yalnızca gramer kaidelerini öğrenmektir. Gramer kaidelerini öğrenmiş olabilirsiniz ama kelime hazneniz geniş olmadan ve konuşma pratiğiniz olmadan konuşmakta zorlanacaksınızdır. Bu yüzden yalnızca gramere ağırlık vermeyin. Konuşma, dinleme, yazma ve gramere aynı oranda ağırlık verin ve aynı oranda pratik yapın. Yalnızca gramere odaklanıldığında “anlıyorum fakat konuşamıyorum” gibi klasik meseleler ortaya çıkmaktadır. Bu meseleleri aşmak için kendinize bir konuşma partneri bulun veya kendi kendinize bunun için kesinlikle pratik yapın. Yazma pratiği yapmanın da konuşmanıza faydası olacaktır. Bir konu belirleyip, çok düşünmeden anlık yazılar yazmaya çalışın.